Vodič za kupovinu televizora

5 najbitnijih stvari koje trebate znati prilikom kupovine novog televizora!

Kupovina novog televizora za većinu ljudi predstavlja veliki izazov s obzirom na ogroman broj različitih modela, veličina ekrana, brendova, karakteristika, funkcija, novih tehnologija, itd... Iz tog razloga, sumirali smo najčešća pitanja i dileme kupaca kada je u pitanju kupovina novog televizora i napravili ovaj kratki vodič u kojem smo objasnili NAJVAŽNIJE OSNOVNE pojmove i razlike između televizora.

1. Veličina ekrana

Veličine ekrana se kreću od 24“ pa sve do 77“ (naša ponuda).

Izbor veličine ekrana najviše ovisi od toga kolika je udaljenost između mjesta gdje sjedite i mjesta na kojem se televizor nalazi. Ukoliko na ekranu vidite tačkice (pixele), znači da ste preblizu TV-a.

PRAVILO KAŽE: Najbolje je pozicionirati televizor na dužini koja je tri puta (3 x) veća od veličine dijagonale televizora kada je u pitanju HD rezolucija, odnosno 1.5 puta kada je u pitanju 4 Ultra HD rezolucija.

Pogledaj sve veličine

2. HD ili 4K Ultra HD rezolucija

Rezolucija ekrana se mjeri u pixelima, a pixel je mala tačkica na ekranu. Što je više pixela na ekranu, to znači da će slika biti oštrija i jasnija. Danas, proizvođači se sve više fokusiraju na proizvodnju televizora koji imaju 4K (Ultra HD) rezoluciju ekrana.

Važno je napomenuti da 4K sadržaj još nije toliko rasprostranjen i da je dostupan samo preko određenih servisa na internetu. HD sadržaj je dosta prisutniji, kako na internetu tako i kod kablovskih operatera u BiH. Čest pojam kod 4K televizora jeste „upscalling“ što znači da 4K televizori mogu povećati rezoluciju HD sadržaja na 4K, ali rezultati su često drugačiji i taj sadržaj ne izgleda kao pravi 4K sadržaj. Cijene Full HD televizora generalno su niže u odnosu na 4K televizore, mada su i cijene 4K (Ultra HD) televizora iz dana u dan su sve niže.

Full HD televizori

4K Ultra HD televizori

3. Osvježenje slike

Osvježenje slike kod televizora se mjeri u Hz (hercima). Najjednostavnije rečeno: ako televizor ima 50Hz osvježenje slike, to znači da će se slika osvježiti 50 puta u jednoj sekundi. Ovdje je bitno napomenuti da je većina sadržaja koje gledamo danas snimljena u 24 frame-a/slike po sekundi. Kod bržih scena (sport, akcioni filmovi i sl.), 50Hz znači da sadržaj na televizoru može u nekim scenama biti malo zamućen. Kako bi proizvođači riješili ovaj problem, nastao je pojam koji zovemo inflacija herca. Ideja je sljedeća: kombinacijom novih LCD panela, procesora za obradu slike i pozadinskog LED osvjetljenja u praksi se postiže brži odziv ekrana. Prevedeno na jezik prosječnog gledatelja, to znači više herca. Međutim, treba razlikovati stvarne od efektivnih herca.

Pogledaj sve televizore

4. Smart

Ukratko, Smart TV znači da televizor uz pomoć posebnog softwera i integrisanog Wi-Fi ili LAN-a može pristupiti raznim sadržajima na internetu (npr. možete gledati YouTube, filmove na NetFlixu ili nekim drugim servisima, pretraživati internet, provjeravati Facebook, vremensku prognozu, igrati video igrice i sl).

Koji Smart je najbolji? Ovdje nema pobjednika, jer proizvođači nastoje da svoj software maximalno unaprijede i optimiziraju do te mjere da oni iz godine u godinu postaju sve bolji i jednostavniji za korištenje.

Smart televizori

5. HDR tehnologija

HDR u prijevodu znači visoki dinamički raspon (Hith Dinamic Range) a u praksi to znači da televizori koji imaju HDR tehnologiju mogu prikazati znatno veći kontrast i paletu boja te ponuditi realniju i prirodniju sliku na način na koji je zapravo vidite u realnosti. Duboke crne boje kombiniraju se s vrlo jarkim osvijetljenim mjestima i proizvode razinu realnosti koja sa SDR (Standard Dinamic Range) nije bila moguća.

HDR televizori